MENÜ


Betegen is szabadon!

Tizenévesek és a cukorbetegség

 

Egy tizenéves kezelése alapvetően nehéz dolog, de egy diabeteszes kamasz különösen nagy kihívást jelenthet környezete és szülei számára egyaránt. Érdemes néhány szót ejteni tehát a cukorbetegség kezeléséről a kamaszkorban.

Ha egy tinédzser, aki akár már évek óta foglalkozik a cukorbetegséggel, mindig találkozik újabb és újabb kihívásokkal, kísértésekkel, de ebben a helyzetben is szeretné megőrizni függetlenségét. Ez sokszor nem könnyű! Ilyenkor fordulhat elő az, hogy elkezd lázadni a cukorbetegsége ellen, s ez sok esetben napi szóváltáshoz vezet a szülőkkel. A cukorbetegség helyes önirányítást igényel, és miközben anyu és apu tudna segíteni, a tinédzserek napról-napra egyre önállóbb életet élnek, egyre több időt töltenek távol otthonuktól, iskolákban, kollégiumokban, barátaikkal stb. Ebben a helyzetben a tizenévesnek megfelelően helyt kell állnia, s az összes többi feladata mellett kezelnie kell cukorbetegségét, segítőkész, megértő barátokat találni, megfelelő sportot választani.

A tizenéves korban komoly negatív hatása lehet az első kudarcnak és csalódásnak is. Hirtelen azt érezheti, hogy a többi gyerek jobban teljesít, népszerűbb, adott esetben akár még szebbnek is látja társait. Ez önbizalomvesztéshez, a cukorbetegség elutasításához vezet, akár esetleges felelőtlen hozzáálláshoz is.

Nagyon jó kezdeményezés, hogy a cukorbeteg tinédzserek számára ma már táborokat szerveznek, ahol nagyszerű lehetőséget kapnak annak felismerésére, hogy a diabétesz semmiben nem kell korlátozza mindennapjaikat. Nagyszerű sportolókat, szórakoztató színészeket, művészeket állítanak számukra példaképnek, akik cukorbetegek, s akik segítenek a tinédzsereknek bízni önmagukban, a szülőkben, az orvosokban, nyugalmat szolgáltatnak számukra, és erősítik bennük azt a meggyőződést, hogy ha mások is teljes életet tudnak élni ezzel a betegséggel, akkor ők is képesek lesznek rá. A példaképek nagyszerű eszközként szolgálnak a diabéteszes fiatalok számára. Valójában ezek a tinédzsereknek okosabbak és érettebbek társaiknál, hiszen tudatában vannak testük működésével. Ezekben a táborokban megoszthatják egymással a diabetesszel kapcsolatos tapasztalataikat, mint pl. az életkoruknak megfelelő étrendjüket, ötleteiket. Az úton, amelyen haladnak, ők is példaképpé válnak mások számára, hiszen felelősségteljesebb életet élnek, bár ezt más gyerekek nem nagyon ismerik el.

Azt tanácsoljuk ezeknek a fiataloknak és szüleiknek, hogy tartsanak ki! A cukorbetegség nem jelenti azt, hogy nem élhetsz teljes életet! Csak követned kell a helyes utat, s el fogod érni a célvonalat! Lehet, hogy nem Te leszel a leggyorsabb, de gyorsabb leszel, mint azok, akik semmit sem tesznek egészségük érdekében!

 

A cukorbetegek is fogyaszthatnak cukrot!

A diabétesz magyarul mézédes átfolyást jelent, ami a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedésére utal. Az elnevezés egyik főtünete, a cukor vizelettel való fokozott kiválasztására és megemelkedett vizeletmennyiségére utal. A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége, vagy a kettő együtt. Az inzulinhiány következtében, a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit.

Dr. Palik Éva diabetológus szerint tévhit az, hogy a cukorbetegek nem ehetnek cukrot:

„A cukorbetegek étrendje nagyban eltér az egészséges emberekétől. Az étrend megtervezésekor alapvető szempont, hogy az élelmiszerek, ne tartalmazzanak cukrot, így a cukorbetegek többsége a cukrot édesítővel pótolja, vagy egyáltalán nem fogyaszt édességet. Ez azonban nem egészséges, mert a szervezettől megvonjuk a természetes cukor mennyiséget. Amennyiben a cukorbetegek a mindennapi étkezésben teljesen mellőzik a cukrot, és azt fruktózra vagy egyéb más szénhidrátra cserélik, az ártalmas is lehet a szervezet számára. A diabetikus ételeknek ugyanis túl magas az energiatartalmuk, ami káros hatással lehet a szervezetre. A cukorbetegségben szenvedők tehát nyugodtan fogyaszthatnak cukrot, csak az nem mindegy, hogy azt milyen mennyiségben, és formában teszik A cukorbetegek táplálkozásában a cukor mellőzése helyett sokkal fontosabb a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása révén történő megfelelő vitamin és rostbevitel.”

Végezetül a közeledő forró nyárra, amikor mindenféle gyümölcs elérhető, akkor egy igazán  kellemes hűsítő gyümölcssalátánál nincs is talán jobb! Lássuk a receptet:

   Gyümölcssaláta, hozzávalók 4 főre: 

  Elkészítés:

 • A megmosott gyümölcsöket kockára vágjuk és egy nagy tálba helyezzük el.
 • Meglocsoljuk limoncello-val, és ízlés szerint mézzel, majd jól összekeverjük. Tálalás előtt kicsit hűtsük le!

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

 

Hírek

 • Veres Lajos, gépkocsivezető írta nekünk:
  2010-07-01 15:05:47

  47 éves vagyok, tehergépkocsi vezető a foglalkozásom. Egy külfödi nyaraláson vettünk részt a családommal, amikor rosszul lettem. Cukorbetegséget, magas vérnyomást és szívritmus zavart állapítottak meg nálam. 3 évig nem tudták orvosaim az optimális állapotot elérni a szervezetemben. Vérnyomás csökkentőket, inzulint és szívgyógyszereket kaptam. Igaz, nem tartottam a pontos diétát, de munkámból adódóan mondhatni rendszeres mozgásnak voltam kitéve, hisz naponta pakoltam ki és be 9 tonna árut a teherautómból. Úgy gondoltam, hogy ehhez kell az energia! De bizony néha a nap végére már úgy éreztem, hogy az utolsó raklapokat meg sem tudom majd mozdítani. Az orvosok nem találtak semmilyen pontos okot egészségi problémáim hátterében. Barátaim tudták, hogy milyen gondokkal küszködöm, s egy napon ők hívták fel a figyelmemet a nocukor.hu weboldalon hirdetett termékre és információkra. Rászántam egy hétvégét, és átböngésztem az oldalt. Alapos és érthető volt minden információ, s úgy találtam, hogy ezeket még én is meg tudom valósítani. Megrendeltem a terméket, s már három hónapja használom. Vérnyomásom a normális szintnél már csak egy picivel magasabb, a vércukor szintem stabilan jó, és szívritmus zavaraim teljesen megszűntek. A nap végére még egy focimeccsre is marad erőm a fiaimmal! Köszönöm Nektek!

 • Vámos Izabella története:
  2010-07-01 15:04:01

  Cukorbetegséggel és túlsúllyal küzdöttem évekig. Sokféle gyógyszert, fogyókúrás módszert próbáltam ki, de az igazság az, hogy nem volt elég kitartásom, illetve hitem a módszerekben, ezért eredménnyel sem jártak. A nocukor.hu oldal azért tetszett meg azonnal, mert másfajta aspektusból közelíti meg mind a diabéteszt, mind pedig a gyógymódot. Különösen tetszettek a videoprogramok, amelyben számos hasznos dologgal ismerkedtem meg, s ezeket olyan emberek mondtál el, akik hasonló problémákkal küzdöttek, mint én. A termék használatával eddig 18 kg fogytam, stabilizálódott a vércukrom, és sikerült véghezvinnem azokat az életviteli tanácsokat, amelyeket a videókból tanultam. Ma eljárok barátaimmal kirándulni, rendszeresen pingpongozom, ami azelőtt – valljuk be őszintén – a 18 kg túlsúllyal lehetetlen küldetés volt számomra. Teljes életet élek, a betegség semmiben nem gátol. A terméknek köszönhetően ma sokkal egészségesebbnek érzem magam, mint néhány évvel ezelőtt. Fél éve végre a szerelem is beköszöntött az életembe!

 • Egy háztartásbeli édesanya:
  2010-07-01 14:57:33

  Szekeres Gáborné vagyok, férjemmel 3 gyermeket nevelünk. Vidéken élünk, itt kevesebb a munkalehetőség, mint a nagyobb városokban, ezért úgy döntöttünk, hogy én inkább háztartásbeliként a gyermekeink nevelésére szentelem hétköznapjaimat, emellett ellátom a kis házunk táját is. Férjem egyedüli kereső a családban. Egyik kislányom cukorbeteg, ezért ő sokkal több figyelmet igényel többi gyermekünknél. Régebben sokat kellett bejárnunk a városba az orvosi ellenőrzés és a gyógyszerek miatt. Az interneten nagyobbik tinédzser lányom talált rá a nocukor.hu oldalon a termékre. Először kicsit hezitáltunk, de az oldalon olvasott cikkek, információk és a videoprogramok nagyon meggyőzőnek bizonyultak, ezért megrendeltük. Miután egy kereső van a családban, ezért fontos volt számunkra az, hogy az alapítvány anyagi támogatást nyújt a termék megvásárlásához. Amióta kislányom ezt a terméket használja, stabilizálódott állapota, betegsége nem gátolja őt semmiben, jobban teljesít az iskolában szellemileg és fizikailag egyaránt. S nem utolsó sorban már nem kell olyan sokat a városba mennünk az orvos és a gyógyszerek miatt, mert mindent itthonról egy kattintással megrendelhetek, elintézhetek. Ha kérdésem van, szinte azonnali, gyors segítséget kapok. Köszönjük a nocukor.hu-nak!

 • Méltányos Árpádtól kaptuk:
  2010-07-01 14:55:16

  Nemrég a családommal egy rendezvényen jártunk, ahol ingyenes vércukormérést végeztek. Megállapították, hogy a koleszterin- és vércukor szintem is ijesztően magas. Azt tanácsolták forduljak azonnal a háziorvosomhoz. Az igazság az, hogy először inkább elkezdtem információkat gyűjteni ezekről a betegségekről, mert szerettem volna tisztában lenni vele, hogy tulajdonképpen mi a bajom, és milyen szövődményekkel járhatnak ezek a fajta betegségek. Hát elég ijesztő tényekkel szembesültem! Amikor rátaláltam a nocukor.hu weboldalra nagyon megtetszett, hogy az oldal komplett szolgáltatásokat kínál. Kaphatok olyan kártyát, amellyel kedvezményesen vásárolhatok olyan üzletekben, ahol az egészséges életmódhoz szükséges termékeket tudom beszerezni. A videoprogramok egyértelmű, világos felvilágosítást nyújtottak arról, hogy a betegségemmel járó feladatokat miként tudom beépíteni a mindennapjaimba, úgy, különösebb változtatást ne kelljen véghezvinni. Azt pedig különösen fontosnak tartom, hogy az oldal mögött álló alapítvány anyagi támogatással járul hozzá az egészségi állapotom javításához szükséges termékek megvásárlásához.

 • Nagy Ferenc írta:
  2010-07-01 14:51:32

  37 éves vagyok. Vállalkozóként dolgozom, az életem rohanás. Mindig azt gondolom, hogy talán lassan majd jobb lesz, kicsit visszavehetek, de a stresszes időszakok csak egyre követik egymást. Évek óta cukorbeteg vagyok, és a vérnyomásom is rendkívül magas. Egy rosszullétet követően orvosaim inzulinterápiát és vérnyomás gyógyszereket írtak elő. Ezek több-kevesebb sikert hoztak, hiszen rohanó életvitelem mellett a legkevesebb figyelmet saját magamra szántam. Végül feleségem megelégelte felelőtlen hozzáállásom, s egy este leültetett az internet elé, s megmutatta a www.nocukor.hu weboldalt. Először azt gondoltam: „na ez is egy a sok közül”, de alapvetően megtetszett, hogy egy alapítvány áll a háttérben, és az ő támogatásukkal lehet a termékekhez hozzájutni. Azt hiszem, ha a mai világban valakik anyagilag is támogatják azt, hogy egészséges legyek, abban biztosan van valami. Tetszett a témához való hozzáállás, valahogy másnak éreztem, mint a többi hasonló témával foglalkozó oldal. Annak idején, amikor megtudtam, hogy cukorbeteg vagyok, és a vérnyomásommal is problémák vannak, nagyon zavart, hogy ezután gyógyszerek seregét kell magamba tömnöm ahhoz, hogy tovább élhessek. Mindig is úgy éreztem, ezek inkább mérgek. A nocukor.hu-n olyan tanácsokat olvastam, és olyan programhoz jutottam, amellyel azon túl, hogy teljes mértékben azonosulni tudok, úgy tudom beépíteni mindennapjaimba, hogy nemcsak számomra, hanem családom számára is egy egészségesebb életvitelt teremthetek. Amióta a terméket alkalmazom, normális lett a vércukorszintem, és a vérnyomásra is jó hatással van. Több mint 15 kg-ot fogytam, így lényegesen könnyebben mozgok, visszatért az életembe a rendszeres testmozgás. Vitalitásom újra a régi, könnyen veszem a munkával járó kihívásokat.

Szavazás

Megnyerte tetszésed az oldal?
Igen
Nem
Asztali nézet